Stavebni_odpad

Jak na stavební odpad

Léto je doba, kdy žádný kutil nebude sedět v koutě. Je to doba pracovních rukavic, montérek, kladiv, bourání a přestavování. Chalupy, bytu nebo zahradní zídky. To s sebou přináší jak radost z dobře odvedené práce, tak nějaký ten stavební odpad. Takže než hupsnete do pracovního, pojďte se s námi podívat, jak s tím odpadem pak naložit.

 

 

V minulém článku jsme psali o tom, jak dlouho se v přírodě rozkládají jednotlivé typy materiálu jako jablko, které nedojíte, papír, plastový kelímek z fesťáku, sklo, žvýkačky nebo dětské pleny.  V tom dnešním se budeme bavit o stavebních materiálech, ale ruku na srdce, u nich je žádoucí, aby něco vydržely. Nepostavíme si dům na louce, aby se nám tam za 5 let rozložil. A tak více než dobu rozkladu, protože ta je prostě dlouhá, se podíváme na to, kam se stavebním odpadem a jak jinak se dá ještě použít.

 

 

 

Stavební vs nebezpečný odpad

 

Na stavbě mohou vznikat dva základní druhy odpadu. Stavební a nebezpečný. A jak už asi tušíte, každá z těchto dvou skupin podléhá jiným podmínkám zpracování. Zatímco suť, cihly, beton, dřevo, staré záchodové mísy, polystyreny a kovové nebo plastové trubky můžete odvézt do každého sběrného dvora nebo bez problémů naložit na kontejner, s azbestovými díly, freonovými ledničkami, asfaltovými lepenkami nebo obaly od syntetických barev je to složitější. Tyto odpady nemůžete vyhodit do běžného kontejneru na suť ani stavební odpad, nepřijímá je ani každý sběrný dvůr. Pokud zjistíte, že část odpadu, kterého se hodláte zbavit, spadá do kategorie “nebezpečný”, určitě je dobré poradit se předem v místě, kam plánujete odpad vyvézt, nebo s firmou, u které budete objednávat kontejner. Kompletní přehled nebezpečného odpadu najdete například zde.

 

 

 

Recyklace

 

V případě běžného stavebního odpadu, například suti, betonu, cihel a staré omítky stačí vše, zjednodušeně řečeno, házet do přistaveného kontejneru nebo do vleku na jednu hromadu. MŽP vypracovalo Plán odpadového hospodářství, ve kterém si dává za cíl zvýšit do roku 2020 hmotnost recyklace stavebního odpadu. Máte proto téměř stoprocentní jistotu, že váš odpad neskončí na skládce. Určitě ale buďte obezřetní a dobře si rozmyslete, jestli skutečně vše z vaší stavby musí skončit v kontejneru. Třeba staré cihly, kameny nebo suť můžete v budoucnu využít k jiným stavebním nebo zkrášlovacím pracím. Vynalézavost nezná mezí.

 

 

 

Stavební odpad. Odpady Janeček Praha

 

 

 

 

Do modrého, žlutého nebo bílého?

 

Ano, tohle je chyták. V žádném městě nenajdete barevně označený kontejner, do kterého byste mohli šoupnout suť. Pro stavební odpady máme po celé ČR sběrné dvory.

 

 

 

Sběrné dvory

 

Každý sběrný dvůr má své podmínky. Než se tedy do toho nejbližšího vydáte, zjistěte si, co všechno do něj můžete odvézt. V naprosté většině jde do sběrného dvora vyvézt suť bez příměsí – suť z betonu, cihel, obkladaček, střešní krytiny, keramiky a suť s příměsí – suť, ve které se nachází zbytky topení, trubek, plastů nebo dřeva. Dále staré koberce, nábytek, izolační materiály, skelnou vatu, linoleum.

 

 

Sběrné dvory většinou povolují zdarma vyvézt na hlavu 1m3 odpadu za měsíc, překročení limitu je zpoplatněno. Stavební odpad je vždy dobré dát do pevných pytlů a roztřídit – cena je pak nižší.

 

 

 

POZOR na odpad obsahující azbest nebo dehet, se kterým se můžete setkat nejčastěji při demolici starých budov. Jedná se o nebezpečný odpad a odvézt ho můžete pouze do sběrného dvora, který má povolení nakládat s nebezpečným odpadem. K jeho přemístění budete navíc potřebovat i souhlas Krajské hygienické stanice, nebo Hygienické stanice hlavního města Prahy. Podrobnosti o zpracování azbestu se dočtete v článku Demolice na pivu.

 

 

 

Pokud jednoduše nemáte čas běžný stavební odpad třídit a hledat nejbližší sběrný dvůr, nebo ho máte tolik, že byste do sběrného dvora jezdili celý víkend, zavolejte nám. Máme kontejnery všech velikostí a šikovné lidi v týmu. Přijedeme až k vám, odpad naložíme, odvezeme a vytřídíme.

 

 

V případě, že budete řešit odvoz nebezpečného odpadu, určitě nám zavolejte předem a domluvíme se, jak jeho odvoz a zpracování řešit. Volat můžete na tel. číslo čísle 777 888 607 nebo nás kontaktovat pomocí webového formuláře.